Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Στο αναρτημένο στη Δημόσια Διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», προβλέπεται η χωροθέτηση της ζώνης Α.6, η οποία εκτείνεται από ανατολικά της Αλμυρής έως και το νότιο άκρο της παραλίας της Νέας Επιδαύρου.
Η ζώνη αυτή καλύπτει (όπως είναι λογικό) την περιοχή των ήδη εγκατεστημένων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών αλλά επεκτείνεται χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα τόσο ανατολικά (εις βάρος του ζωτικού χώρου της αλιείας) όσο και νότια, καλύπτοντας ολόκληρη την τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία της Νέας Επιδαύρου.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΥΑ (σελ. 10, παράγρ. 24): «Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού». Παρόλα αυτά η χωροθέτηση της ζώνης Α.6 του χάρτη της ΚΥΑ καλύπτει ολόκληρη την παραλία της Νέας Επιδαύρου, χωρίς καν να αφήνει ζωτικό χώρο για την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργώντας προβλήματα σύγκρουσης μη συμβατών μεταξύ τους χρήσεων.
Ο έντονος τουριστικός χαρακτήρας της Νέας Επιδαύρου αποδεικνύεται τόσο από την οργανωμένη από πλευράς υποδομών παραλία της (ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες) όσο και από το γεγονός ότι ο ΕΟΤ (με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Γ΄ ΚΠΣ) κατασκεύασε οργανωμένο καταφύγιο τουριστικών σκαφών (κατόπιν χωροθέτησης τουριστικού αγκυροβολίου στο λιμένα της Ν. Επιδαύρου, ΦΕΚ 779 Β΄/9-6-2005).
Η ζώνη Α.6 έχει έκταση περίπου 180.000 στρέμ., εκ των οποίων ουσιαστικά αξιοποιήσιμη είναι μόνο η παράκτια ζώνη, στην οποία έχει ήδη εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Για το λόγο αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται από την ΚΥΑ ως «περιοχή ιδιαίτερα ανεπτυγμένη» σε ιχθυοκαλλιέργειες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ Α.6
Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται ο περιορισμός της ζώνης Α.6 του χάρτη του σχεδίου της ΚΥΑ σύμφωνα με τις τεθλασμένες γραμμές των δύο εναλλακτικών προτάσεων:
1η Πρόταση: Α-Β-Γ-Δ-Ε
2η Πρόταση: Α-Δ-Ε
Συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ ’87) των σημείων που ορίζουν τις γραμμές αυτές:
Α: 426689, 4173125
Β: 429850, 4173125
Γ: 429850, 4183707
Δ: 433253, 4183707
Ε: 434529, 4187259
Σημειώνεται ότι στο σημείο Α είναι η τελευταία προς νότο εγκατεστημένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Ο ανωτέρω προτεινόμενος περιορισμός είναι θεωρητικά της τάξεως των 60.000 στρ., ουσιαστικά όμως πρόκειται μόνο για την παραλιακή ζώνη της Ν. Επιδαύρου που είναι της τάξεως των 10.000 στρ. Η ζώνη όμως αυτή θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχει εξαιρεθεί για τους προαναφερθέντες τουριστικούς λόγους.
Ο προτεινόμενος περιορισμός της ζώνης Α.6 θα δώσει αναγκαίο ζωτικό χώρο και στους αλιείς της περιοχής. Άλλωστε η περιοχή αυτή δεν προσφέρεται για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες για λειτουργικούς λόγους εγκαθίστανται κοντά στην ακτή.
Είναι αυτονόητο ότι χωρίς τον περιορισμό της ζώνης Α.6 είναι πιθανή η αύξηση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών νοτιότερα των ήδη εγκατεστημένων, με ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των παραλιών της Νέας Επιδαύρου αλλά και της Παλαιάς Επιδαύρου.

Ευάγγελος Καζολιάς, πολιτικός μηχανικός


1 σχόλιο:

  1. Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, θεωρώ σκόπιμο να διευκρινίσω ότι ο καθορισμός των δύο εναλλακτικών προτάσεων περιορισμού της ζώνης Α.6 (βλ. συνημμένο απόσπασμα χάρτη) έγινε βάσει των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας που οριοθετούν στην πράξη την περιοχή με αυτή την χρήση.
    Στην ίδια την ΚΥΑ η ζώνη Α.6 χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης - επιβάρυνσής της είναι μικρά, αρκεί βεβαίως να γίνει δεκτή η προτεινόμενη διόρθωση του χάρτη (βλ. και αναρτημένο σχόλιο http://www.opengov.gr/minenv/?p=1618#comments).
    Μηδενιστικές απόψεις (που εκφράζονται για λόγους εντυπωσιασμού όσο η σχετική διαβούλευση είναι ανοικτή) περί ανάγκης πλήρους απαγόρευσης των ιχθυοκαλλιεργειών, εκτός από παρωχημένες, ανεφάρμοστες και μη συμβατές με τις οικονομικές - αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, είναι και βλαπτικές αφού αποπροσανατολίζουν από τον ιδιαιτέρως σαφή, απλό και δίκαιο στόχο της διόρθωσης της χωροθέτησης της ζώνης Α.6 για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.